Bahçeşehir Üniversitesi Üniversiteler Arası Varsayımsal Bireysel Başvuru Yarışması’nın (BAU VaBB) beşincisinin finali 5 Nisan 2019 Cuma günü Bahçeşehir Üniversitesi’nin (BAU) Beşiktaş’taki kampüsünde gerçekleşti. Kalabalık ve dikkatli bir izleyici kitlesi önünde yapılan finalin

Jüri üyeleri
hoşgeldin konuşmasını BAU Hukuk Fakültesi’nden Prof.Dr Feridun Yenisey yaptı. BAU İnsan Hakları Kulübü’nün ev sahipliği yaptığı finalde yarışan Ankara, Marmara, Okan ve Türk-Alman Üniversitesi takımları sırayla jüri karşısına çıktı. Bu senenin jüri üyeleri Anayasa Mahkemesi eski yargıcı
Osman Alifeyyaz Paksüt, İstanbul Barosu İnsan Hakları Merkezi Başkanı Av. Duygu Tuğçe Köksal ve Uluslararası Af Örgütü’nden Av. Duygu Türemez’di. Sunumlar sırasında sordukları sorularla araya giren ve zor sorularla terleten jüri üyeleri takımların hem bilgisini sınadı hem de konsantrasyonlarının bozulup bozulmadığına baktı.

Okan Üniversitesi
Final öncesinde çekilen kura sonucu jürinin karşısına ilk olarak Okan Üniversitesi çıktı. Elifsu Erdem, Yağmur Kavak ve Oğuzhan Ürün’den oluşan takım, finalin tek üç kişilik takımıydı. Hazırladıkları görsel sunum çalıştırılamasa da yapmış oldukları sözlü savunma jüri tarafından takdir topladı.
İkinci sırada kürsüye Ankara Üniversitesi geldi. Emine Biçel, Emine Tozal, Emre Fedakar, Hasan Baran Çetin ve Onur Mennan Attar’dan oluşan Ankara ekibi üç sözcü değiştirdi. En yüksek puanla finale çıkmalarına karşın takım jürinin bazı sorularını cevaplamakta zorlandı.

Ankara Üniversitesi
Türk-Alman Üniversitesi jüri karşısına üçüncü sırada çıktı. Aysen Tatar, İlknur Aydın, İrem Şen, Nurdan Özçelik ve Semih Yılmaz’dan oluşan ekip, sözcülerinin kendilerine güveni ve bilgi birikimiyle jüriyi etkilemeyi başardı. Finale son sırada çıkmalarına karşın jüri üyelerinin sorularına tatmin edici cevap vermeleri puan toplamalarını sağladı.

Türk-Alman Üniversitesi
Finalin son yarışmacı takımı ise Marmara Üniversitesi oldu. Esra Ülker, Oylum Çelik ve Sümeyye Kırılmaz ve Yiğit Can Karan’ın oluşturduğu takım tek sözcüyle sunum yapan tek takım oldu. Görsel bir sunum da hazırlamış olan Marmara ekibi, özellikle izleyicilerin dosyayı daha iyi anlamasını ve sunumu daha rahat takip edebilmelerini sağladı.

Marmara Üniversitesi
Tüm takımların sunumlarını tamamlamasının ardından jüri üyeleri değerlendirme yapmak üzere çekildi. Yarım saati biraz aşan bir süre sonunda geri geldiklerinde heyecan doruğa çıkmıştı. Öncelikle jüri üyeleri yarışmayla ilgili görüşlerini dile getirdi. Ortaklaştıkları nokta, dosyaların son derece profesyonelce hazırlandığıydı. Özellikle Anayasa Mahkemesi eski yargıcı Osman Alifeyyaz Paksüt’ün “bu dosyalar bizim önümüze gelseydi kesinlikle kabul edilebilir bulunurdu” sözü takımların ne kadar iyi hazırlandığını ortaya koyuyordu. Yarışma kuralları gereği önce ikinci, ardındansa birinci açıklandı. Jürinin ayrıntılı değerlendirmesi sonucu Okan Üniversitesi takımı ikinciliğe layık bulundu. Asıl sürpriz ise birinci açıklandığında yaşandı. Yarışma tarihinde ilk kez finale sonuncu çıkan bir takım birinci oldu: Türk-Alman Üniversitesi.
BAU VaBB – V’in galibi Türk-Alman Üniversitesi’nin dosyasını okumak için : Turkalman-ÖŞTAY

Jüri üyeleri değerlendirme yaparken
Yarışmaya katılan bütün takımları tebrik ediyor, gelecek senelerde yeniden görüşmeyi diliyoruz.