BauVaBB V’in birincilik ödülü olarak, 13-19 Ocak 2020 tarihleri arasında, Bahçeşehir Üniversitesi’nin düzenlediği Avrupa turu gezisine katıldık. Gezimiz, 13 Ocak günü, Fransa’nın kuzeydoğusunda yer alan ve Alsas bölgesinin merkezi olan Strazburg’u keşfetmekle başladı. Strazburg, Avrupa Konseyi, Avrupa Parlamentosu ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi gibi uluslararası kurum ve çok sayıda uluslararası organizasyona ev sahipliği yapan, aynı zamanda Fransız ve Alman mimarisinin ve kültürünün harmanlandığı, tarih boyunca pek çok önemli olaya tanıklık eden ve tarihi dokunun hala korunduğu bir şehir.
Noel’den hemen sonra şehri gezmek ayrıca çok keyif vericiydi. Çünkü tüm şehir Noel’den kalma ışıklar, süslemeler ve ağaçlarla doluydu. Yürüyerek tüm sokaklarını gezebildiğimiz Strazburg’un Petite France bölgesi; 16. yüzyıldan kalma, çiçekli pencereleri, renkli ahşap evleriyle, Notre Dame Katedrali ise görkemli mimarisiyle bizi tam anlamıyla büyüledi diyebiliriz.
Gezimizin ikinci ve üçüncü günlerinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Avrupa Konseyi ziyaretlerini gerçekleştirdik.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde, X and Others v. Bulgaria (B.No: 22457/16) davasının Büyük Daire duruşmasına katıldık. Duruşmayı Avrupa’nın birçok farklı üniversitesinden gelen gruplarla birlikte izledik. Ayrıca Mahkeme’nin başkan yardımcısı Yargıç Robert Ragnar Spano ile mahkemenin tarihçesi, genel işleyişi, karar alma süreci gibi konuların yanı sıra iyi bir hukukçu olmak üzerine sohbet etme fırsatı bulduk. Yine Mahkeme’de Türk hukukçu olarak çalışan Gökçe Türkyılmaz ile görüşmemizde, AİHM’de hukukçu olarak çalışma koşulları, bu kapsamda sahip olunan imkanlar ve Türkiye’den gelen başvurular hakkında bilgi edindik. Ayrıca o sırada Mahkeme’de staj yapan Serkan Köybaşı hocamıza ve diğer stajyerlere, Mahkeme’de nasıl staj yapılabileceğine ve staj dönemindeki deneyimlerine ilişkin sorularımızı doğrudan sorabildik.
Avrupa Konseyi ziyaretimizde ise, Konseyin çalışma usul ve esasları üzerine genel bilgilendirilmeden sonra yine Avrupa Konseyi’nin bir danışma organı olan Venedik Komisyonu’nda görevli bir Türk hukukçu ile konuşma fırsatı bulduk. Venedik Komisyonu’nun çalışma usulünden raporların hazırlanmasına kadar olan sürece dahil bilgi edindik.
Böylelikle gezimizin akademik anlamda doyurucu olan ilk kısmını tamamlayıp gezimizin turistik ve eğlenceli olan Paris kısmına geçtik.
Gezimizin son üç gününde Paris’i keşfetme imkânı bulduk. Eyfel Kulesi, Louvre Müzesi, Notre Dame Katedrali, Pantheon, Opera Bölgesi, Champs-Elysées keşfedilecek yerler listemizdeydi. Özellikle de Orsay ve Louvre Müzeleri’nin sayısız eser koleksiyonlarını ve Opera de Paris’in zengin mimarisini keşfetmek büyük bir
keyifti. Yürümeye son derece elverişli bu şehri sokak sokak yürüyerek, Paris yaşamını, mimarisiyle tüm şehre yayılmış kültürünü yakından tanıdık ve çok keyifli vakit geçirdiğimiz gezimizin son kısmını da böylece tamamlamış olduk.
Başta, Türkiye’nin ilk ve tek insan hakları yarışması BauVaBB’ı hazırlayan Av. Benan Molu ve Dr. Öğr. Üyesi Serkan Köybaşı’na, gezi sırasında bizimle tüm içtenliği ile ilgilenen Mehmet Cengiz Uzun hocaya, yarışmanın sponsorluğunu üstlenen Bahçeşehir Üniversitesi ve Friedrich Naumann Vakfı’na ve tüm insan hakları emekçilerine sonsuz teşekkürler ederiz.